home

Jens Nielsen Varde.

 

Jens Nielsen testamenterer ved sin død 1473 sin andel af Nis Tuesens Gods til sønnerne Stafan(Rådmand i Varde), Per og Christen. Per køber brødrene ud og senere på foranledning af Hans Markvardsen, kannik i Ribe og i en periode præst i Ølgod, vil sønnen Staffan Persen præst i Gauerslund give Nis Tuesens gods til Vor Frue Alter Sct. Nicolai Kirke i Varde.

En yngre bror til Jens Oluf Nielsen, der bor på Nis Tuesens gods i Adsbøl og en søster gift med Jes Kielbæk i Gårslev protesterer over aftalen. Enden på striden bliver, at Oluf Nielsen opnår at få råderet over godset mod at betale en årlig afgift til Vor Frue Alter via et kompromis skabt af Thomas Nielsen Lange.

Oluf Nielsen er også Rådmand i Varde.

Vi finder efterkommere i Varde antageligt efter Staffan, nemlig flere rådmænd i eftertiden med enten fornavnet Staffan eller efternavnet Staffansen. Christen Jensens kendte efterkommere finder vi i Strellev og Per har tilsyneladende udover sønnen Staffan Persen præst i Gauerslund antageligt også efterkommere i Strellev.

Strellev.

Strellev, tæt på Ølgod, er i dag en samling huse omkring en kirke med ca. 300 indbyggere. I lang tid antog i hvert fald jeg, at Strellev var en flueklat på kortet og Christensen familien en samling bedre stillede fæstebønder. Desværre for Ølgod og Strellev blev de hærget af tyske og svenske soldater under Torstensonkrigen ca. 1650, da der var let adgang til byerne fra drive/hærvejen. Fra da af gik det tilbage for Strellev.

Strellev var faktisk at betragte før Torstensonkrigen som en vigtig by, der lå centralt på den syd- nordgående hærvej fra Viborg til Bov. Vigtigere er, at Strellev/Ølgod lå midt på drivevejen for okser. Der er mange henvisninger til Strellev i datidens dokumenter.

I 1471 skøder Thomas Nielsen Lange 2 gårde i Adsbøl til Ribe Domkirke.

Andre Langer har haft jord i Strellev, Lyne, Kvong og Vrenderup. Bl. fl. Ide Lange gift med Mouritz Svarre, som tager pant i fire gårde i Strellev over for Kongen,- pant som Jørgen Rantzau indløser i 1548. Gårdene bliver det senere grundlag for Ryttergodset Kærgården.

Også dekan Jens Viborg gift med Marine Lambertsdatter, datter af Lambert Ibsen, havde interesser i Strellev vedr. skel. Den der foretager undersøgelsen er vor Christen Ibsen Sandemand.

Niels Thomesen Lange fra Lydum.

Som beskrevet har Langerne megen jord i Strellev. Antageligt, da Jens Nielsen har jord i Strellev, som Thomas Nielsen Lange, er de begge sønner af Niels Thomesen Lange med de 24 børn!

At Jens Nielsen ejer jord i Strellev i en tid, hvor kun 2% af jorden ejedes af borgere kan næsten kun skyldes at han har adelige aner.

Der er lavet flere forskellige slægtstavler over familien Lange, du kan google dig frem til. Hvordan slægtskabet før 1300 har været i familierne Lange, Strange/Strangesen, Tuesen Bild, Frost og Munk m.fl. er ikke klart påvist, men vi finder personer som Ebbe Skammelsen fra Nordentoft ved Thisted og Niels Ebbesen banemand for den kullede greve.

Lokalt på Thyholm har vi Smerupgård, som Niels Strangesen giftede sig til ca. år 1400. I 1424 ses Niels Strangesens Enke, Ingeborg Dosenrode, at have Godset som Len. 

Staffan Jensen Rådmand i Varde.

Som i Ribe er de rige rådmands familier i Varde giftet ind i hinanden, også byerne imellem, og Lave Staffansen født i Varde er sandsynligvis søn af Staffan Jensen.

Lave Staffansen var rådmand i Ribe fra 1544 til sin død 1554. Gift med Mette Christensdatter, en datter af borgmester Christjern Nielsen i Varde.

Om Christjern Nielsen er søn af den rige Niels Marquardsen og og i familie med kannik Hans Marquardsen ved St. Peders kirke i Ribe, tidl. præst i Ølgod, vides ikke præcist.

Ellers er slægterne Lave Staffansen og Christian Nielsen, som Langerne beskrevet vidt og bredt!